İZMİR AKDENİZ AKADEMİSİ

İzmirli ve İzmir’e gönül vermiş bilim, sanat ve kültür insanlarının katılımıyla 24 Ekim 2009 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirilen İzmir Kültür Çalıştayı’nda İzmir için yeni bir gelişme vizyonu saptandı. Bu vizyonun üç ayağı bulunmaktaydı: Bunlardan birincisi, İzmir’in geleceğinde daha ileri bir noktaya gidebilmesi için bir yenilik ve tasarım kenti haline getirilmesi; ikincisi, bu vizyonu yurtdışına açık biçimde ve Akdeniz kentleri ile kurduğu ağ ilişkilerinden yararlanarak geliştirmesi; üçüncüsü ise, bu vizyonun demokratik ve katılımcı pratikler içinde sağlanmasıydı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültür Çalıştayı’nda belirlenen bu vizyonun ve “Akdeniz’in Kültür, Sanat ve Tasarım Kenti İzmir” hedefinin yaşama geçmesini sağlayacak birim olarak 12 Mart 2012 tarihinde İzmir Akdeniz Akademisi’ni kurmuştur.

Kronoloji

 

24 Ekim 2009 Kültür Çalıştayı toplandı. İzmir vizyonu geliştirildi, vizyonun takipçisi olacak bir kent akademisi kurulması fikri benimsendi.

31 Mayıs 2011 Tasarım Forumu toplandı. “Akdeniz Akademisi” fikri yeniden dile getirildi.

12 Mart 2012 “İzmir Akdeniz Akademisi Yönetmeliği” İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından kabul edildi.

5 Kasım 2012 İzmir Akdeniz Akademisi Şube Müdürlüğü Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nin önünde yer alan eski troleybüs atölyesi binalarına taşındı ve kuruluş sürecini başlattı.

Etkinlikler

 

Ekim 2012 İzmirlilerin Denizle İlişkisini Güçlendirme Projesi Tasarım Stratejisi Raporu kitap olarak yayınlandı.

9 Mart 2013 İzmirTarih Projesinin ilk toplantısı, Tarihsel Çevre ve Kültür Varlıkları Müdürlüğü’yle gerçekleştirildi.

10 Mart 2013 İZFAŞ Toplantı Salonu’nda, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun çağrısıyla, “Kamusal Alanda Sanat” konulu toplantı yapıldı.

22 Mayıs 2013 Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi küçük salonunda, “Denizci ve Dünya Bilgini Piri Reis” konferansını düzenlendi. Moderatörlüğünü, Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu’nun yaptığı konferansın konuşmacıları Prof. Dr. Zeki Arıkan, Prof. Dr. İdris Bostan, Prof. Dr. Salih Özbaran’dı. “Piri Reis Haritası” bastırılıp etkinlikte dağıtıldı. Çeşme Ulusoy Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi, Nevvar Salih İşgören Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi, Şehit İdari Ateşe Çağlar Yücel Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi, Güzelbahçe İMKB Denizcilik Meslek Lisesi ve Piri Reis Denizcilik Derneği konferansa davet edildi.

29 Haziran 2013 Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) İzmir Şubesi’yle işbirliği içinde, “29 Haziran Dünya Endüstriyel Tasarım Günü” dolayısıyla hazırlanan endüstriyel tasarımı tanıtıcı afişler, otobüs duraklarında ve otobüslerde sergilendi.

24 Eylül 2013 İzmir Akdeniz Akademisi resmi açılış konferansı gerçekleştirildi. Konuşmacılar: İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kanada Akdeniz Çalışmaları Enstitüsü Yönetim Kurulu üyesi Doç. Dr. Shane Hawkins, Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu ve Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan Tekeli oldu.

23 Ekim 2013 Arkeoloji-Tarih Söyleşisi - 1: “İlk İzmir: Yeşilova”, Yrd. Doç. Dr. Zafer Derin (Yeşilova Höyüğü Kazı Başkanı).

16 Kasım 2013 Arkeoloji-Tarih Söyleşisi - 2: “Batı’nın Planlamada Öncü Kenti: Smyrna”, Prof. Dr. Meral Akurgal (Smyrna Kazı Başkanı).

7 Aralık 2013 İzmir Ekoloji Forumu toplandı.

14 Aralık 2013 İzmirTarih Projesi ikinci toplantısı yapıldı.

21 Aralık 2013 Arkeoloji-Tarih Söyleşisi - 3: “Bugünkü İzmir’in İzinde: Nea Smyrna”, Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy (Nea Smyrna Kazı Başkanı).

4 Ocak 2014 Moda Toplantısı: Moda tasarımcıları, moda yazarları, mimar ve akademisyenlerle giyim sanayicileri, İzmir’in moda vizyonunu oluşturacak yol haritasını belirledi.

22-25 Ocak 2014 IF Wedding Fashion. Mihrican Damba, Özlem Erkan ve Deniz Kaprol’un katılımıyla Türkiye’nin çeşitli illerinde tasarım alanında eğitim gören üniversite öğrencileriyle Akdeniz Akademisi standında atölye programı gerçekleştirildi.

25 Ocak 2014 Arkeoloji-Tarih Söyleşisi - 4: “Antik Dünyanın En Eski Bilicilik Merkezi Apollon Klarios”, Prof. Dr. Nuran Şahin (Klarios Kazı Başkanı).

26 Şubat-2 Mart 2014 Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) İzmir Şubesi ile “Mobilya, Dekorasyon, Ev ve Büro Mobilyaları Fuarı” (MODEKO) fuarına katılım sağlandı. ETMK seçkisiyle bir sergi ve “Tasarımcı Buluşması” gerçekleştirildi.

1 Mart 2014 Arkeoloji-Tarih Söyleşileri 5: “Osmanlı Dönemi Foça: Şap Ticaretinden Tuz Ticaretine”, Prof. Dr. Zeki Arıkan.

22 Mart 2014 Tarih ve Kültür Söyleşileri kapsamında Prof. Dr. Uygur Kocabaşoğlu’nun moderatörlüğünde yazar Ece Temelkuran’ın katıldığı “Akdenizli Kadınlar” başlıklı bir söyleşi düzenlendi.

5 Nisan 2014 Arkeoloji-Tarih Söyleşileri - 6: “Cenevizlerden Kanuni Sultan Süleyman’a Foça”, Prof. Dr. Ömer Özyiğit (Phokaia Kazı Başkanı).

14 Nisan 2014 İzmir Fransız Kültür Merkezi’nin talebiyle Tela Botanica Ağı’nın temsilcileriyle toplantı yapıldı.

19 Nisan 2014 Arkeoloji-Tarih Söyleşileri 7: “Metropolis Antik Kenti”, Doç. Dr. Serdar Aybek (Metropolis Kazı Başkanı).

8 Mayıs 2014 İzmir Akdeniz Akademisi, merkezi Güney Fransa’da olan Pôle Méditerranée ağı strateji müdürü Guy A. Herrouin ve ağ temsilcisi Julie R. Person’la, “Ekolojik Deniz Mühendisliği: Kıyı Kentleri ve Alanları İçin Sürdürülebilir Bir Çözüm” konulu söyleşiyi gerçekleştirdi. Sunumlarıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU yetkilileri, akademisyenler ve STK temsilcileriyle bilgi ve deneyim paylaşımında bulunmaları için ev sahipliği yaptı.

10 Mayıs 2014 Tarih ve Kültür Söyleşileri kapsamında, 360 Derece Derneği temsilcisi arkeolog Osman Erkurt’la, “Deniz Arkeolojisi Üzerine Deneysel Çalışmalar” başlıklı bir söyleşi düzenlendi.

20-22 Mayıs 2014 “Uygulamanın İçinden” ve “Düşük Yoğunluklu Objeler” başlığı altında iki tasarım semineri, Kelwin Palmer ve Sam Basu tarafından gerçekleştirildi.

21 Mayıs 2014 Arkeoloji-Tarih Söyleşileri - 8: “Pergamon: Ölüm Buraya Giremez”, Prof. Dr. Felix Pirson (Pergamon Kazı Başkanı).

2 Haziran 2014 “Tarih ve Kültür Söyleşileri” kapsamında, Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın katıldığı, moderatörlüğünü Prof. Dr. Uygur Kocabaşoğlu’nun yaptığı “Türk Asırlarında Doğu Akdeniz” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirildi.

30 Haziran 2014-20 Ekim 2015 Tasarım Koridorları Ulusal Fikir Yarışması Duyurusu / Başvuru / Değerlendirme / Sonuçların Açıklanması / Sergi.

25 Eylül 2014 Tarih ve Kültür Söyleşileri kapsamında, Marsilya’da bulunan MuCEM’in uluslararası ilişkiler sorumlusu Thierry Fabre ile “Akdeniz Kültür ve Gelecek”, konulu moderatörlüğünü Doç. Dr. Serhan Ada’nın yaptığı söyleşisi gerçekleştirildi.

18 Ekim 2014 Arkeoloji-Tarih Söyleşileri - 9: “Efes, Yeni Yüzyılda Eski Bir Kazı”, Prof. Dr. Sabine Ladstatter (Efes Antik Kenti Kazı Başkanı).

31 Ekim-30 Kasım 2014 “Çocuklar İçin Polonya’dan Tasarım: Haydi Oynayalım” sergisi gerçekleştirildi. Sergi kapsamında, “İzmir Akdeniz Akademisi Çocuklar İçin Tasarım Atölyesi: Tasarım Sandığı” etkinliği düzenlendi.

27-28 Kasım 2014 “Uluslararası Akdeniz Tarihi, Kültürü ve Siyaseti Sempozyumu” gerçekleştirildi.

20 Aralık 2014 Arkeoloji-Tarih Söyleşileri - 10: “Liman Tepe Kazıları ve Sualtı Araştırmaları”, Prof. Dr. Hayat Erkanal [Liman Tepe Kazıları Başkanı].

Şubat 2015 22 Mayıs 2013 tarihinde düzenlenen “Denizci ve Dünya Bilgini Piri Reis” konferansına sunulan bildirilerden derlenen Denizci ve Dünya Bilgini Piri Reis kitabı yayınlandı.

Mart 2015 7 Aralık 2013 tarihinde düzenlenen “İzmir Ekoloji Forumu”nun hazırlık çalışmalarıyla Forum’daki çalışma gruplarının raporları İzmir Ekoloji Forumu adıyla kitap olarak yayınlandı.

11 Nisan 2015 Zeytinin Akdeniz’deki Yolculuğu - I: “Klazomenai Zeytinyağı İşliğinin Ayağa Kaldırılma Öyküsü”, A. Ertan İplikçi.

16-19 Nisan 2015 OLIVTECH 5. Zeytin ve Zeytinyağı Teknolojileri Fuarı’na tasarım standıyla katılım sağlandı.

9 Mayıs 2015 Zeytinin Akdeniz’deki Yolculuğu - II: “XVIII. Ve XIX. Yüzyıllarda Ege’de Zeytin ve Zeytinyağı Ticareti”, Prof. Dr. Zeki Arıkan, Doç. Dr. Cihan Özgün.

Haziran 2015 İzmir’de tasarım alanında yapılması istenilen proje önerilerini toplamak amacıyla Tasarıma Çağrı yapıldı.

20 Haziran 2015 Zeytinin Akdeniz’deki Yolculuğu - III: “Ege’de Zeytin Kooperatifçiliğinin Tarihi”, Dr. Özlem Yıldırır Kocabaş, Çağatay Özcan Kokulu (Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı).

Ağustos 2015 İzmir Akdeniz Akademisi’nin yaptığı çalışmaların bilgisi, duyurusu, haberleri yanında alanıyla ilgili yaptığı söyleşilerin paylaşılması için hazırladığı Yeniden Akdeniz bülteninin ilki yayınlandı.

Ağustos 2015 İzmir Akdeniz Akademisi Kültür Sanat Koordinasyon Birimi’nin koordinasyonuyla faaliyete başlayan İzmir Kültür Pla+formu Girişimi’nin, İzmirli kültür sanat aktörlerinin iletişimini güçlendirmeyi, kültürel üretimlerinin daha görünür kılınması için kolektif olarak hazırlanan Pla+form bülteni yayınlandı.

20 Ağustos 2015 Tasarıma Çağrı kapsamında İzmir Akdeniz Akademisi’ne ulaşan proje önerileri, Tasarım Seçici Kurulu’nda değerlendirilerek sonuçlandırıldı.

24 Ağustos-2 Eylül 2015 İzmirTarih Tasarım Atölyesi kapsamında, Kadifekale’de aktif olarak kullanılan tandır ocaklarının ve çevresinin araştırılması, kullanıcı katılımıyla yeniden tasarlanması hedefiyle Tasarım Yaz Okulu düzenlendi.

2-3 Eylül 2015 İzmir Zeytin Sempozyumu düzenlendi.

17 Ekim 2015 Uluslararası Tasarım Müzeleri Konferansı gerçekleştirildi. Konuşmacılar: Dr. Barbra Coutinho (Lizbon Tasarım Müzesi) Prof. Daniel Charny (Kingston Üniversitesi), Burçak Madran.

24 Ekim 2015 Zeytinin Akdeniz’deki Yolculuğu - IV: “Doğu Akdeniz’de Zeytin ve Zeytinyağı Ticareti”. Konuşmacılar: Girit’te bulunan Akdeniz Araştırmaları Enstitüsü ve Yunanistan Araştırma ve Teknoloji Vakfı’nın (FORTH) müdürü Prof. Dr. Christos Hadziiossif ve İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Suraiya Faroqhi.

1 Kasım 2015 İzmir Kültür Platformu Girişimi süreli yayını Pla+form bülteninin 2.sayısı yayınlandı.

25 Kasım–29 Aralık 2015 2-5 Haziran 2016 tarihinde yapılacak Uluslararası Börklüce Mustafa Sempozyumu’na katılım için bildiri çağrısı yapıldı.

15 Aralık 2015 2015 yılı içerisinde İzmirKültür Pla+formu Girişimi tarafından yapılan İzmirKültür İletişim Toplantıları’nın konu ve katılımcılarının derlendiği İzmirKültür Pla+formu Girişimi Yıllık 2015 yayınlandı.

15-22 Aralık 2015 4 Ağustos-2 Eylül 2015 tarihleri arasında İzmir Tarih Tasarım Atölyesi ve İzmir Akdeniz Akademisi işbirliği ile gerçekleştirilen Kadifekale/Tandır Tasarım Yaz Okulu’nda ortaya çıkan tasarımların sergisi İzmir Tarih Tasarım Atölyesi’nde açıldı.

Aralık 2015 2-3 Eylül 2015 tarihlerinde düzenlenen İzmir Zeytin Sempozyumu katılımcılarının konuşmaları derlendi ve İzmir Zeytin Sempozyumu-Ölmez Ağacın Peşinde: Zeytinime Dokunma kitap olarak yayınlandı.

Aralık 2015 İzmir Akdeniz Akademisi’ni tanıtan Yeniden Akdeniz bülteninin ikincisi yayınlandı.

15 Ocak 2016 İzmir Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu tarafından 2016 yılında İzmir Körfezi’ni İzmirlilerin gündemine taşıma stratejisine uygun olarak arama toplantılarından birincisi yapıldı. Toplantıda bir panel yapılarak İzmir Körfezi’nin değerlerinin ele alınması kararlaştırıldı.

22 Ocak 2016 2-5 Haziran 2016 tarihinde yapılan Uluslararası Börklüce Mustafa Sempozyumu’na katılım için bildiri başvuruları Düzenleme Kurulu tarafından değerlendirildi ve taslak program oluşturuldu.

2 Şubat 2016 İzmir Akdeniz Akademisi Kültür Sanat Koordinasyon Birimi ve İzmirKültür Pla+formu Girişimi’nin İzmir’de kültür sanat üretimine bütçe ayıran aktörlerin çeşitlendirilmesi, özel sektörün kültür sanat yatırımlarının artırılması ve kentte kültür endüstrilerinin gelişimine katkı koymak hedefiyle yapılan Sanat Fabrikam Projesi’nin ilk etkinliği, BEGOS (Buca Ege Giyim Organize Sanayi Bölgesi) yönetimiyle birlikte BEGOS aktivite salonunda gerçekleştirildi.

17 Şubat 2016 Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi ile İzmir Flora Atlası oluşturma çalışmaları başladı. Teknik altyapı hazırlık toplantısı yapıldı.

Mart 2016 İzmir Akdeniz Akademisi tarafından düzenlenen Tasarım Koridorları Ulusal Fikir Yarışması’na yapılan proje başvurularının tamamının yer aldığı katalog yayınlandı.

6 Mart 2016 İzmirKültür Pla+formu Girişimi’nin disiplinlere özgü forumlarından İzmir’de Müzik Üretimi Forumu yapıldı.

Mart 2016 İzmir Akdeniz Akademisi’nin Arkeoloji-Tarih Söyleşileri’nin 1 Mart 2014 tarihinde Prof. Dr. Zeki Arıkan’ın katılımıyla yapılan “Osmanlı Dönemi Foça: Şap Ticaretinden Tuz Ticaretine” konulu söyleşi, Prof. Dr. Zeki Arıkan tarafından düzenlenerek Şap Ticaretinden Tuz Ticaretine Foça ve Mirası adıyla kitap olarak yayınlandı.

11 Mart 2016 Avrupa’da Kültür 21 Çalışmaları ile Öğrenmek, Avrupa Pilot Kentler 2015-2017 Programı çerçevesinde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde UCLG temsilcileri, İzmir Akdeniz Akademisi’nin danışma kurulundan üyeler ve paydaşların katıldığı yerel kültür politikalarının Kültür 21 Eylemleri dahilinde değerlendirilmesini amaçlayan bir çalıştay düzenlendi.

12 Mart 2016 Avrupa’da Kültür 21 Çalışmaları ile Öğrenmek, Avrupa Pilot Kentler 2015-2017 Programı çerçevesinde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde Kültür ve Kalkınma: Avrupa Pilot Kenti İzmir konferansı gerçekleştirildi. Konferansta, Akdeniz Akademisi Kültür Sanat Koordinatörü Serhan Ada, UCLG Kültür Komisyonu Başkanı Catherine Cullen ve danışmanı Jordi Balta Pilot Kentler programının yerel çerçevesini tanıtıp kentsel kalkınmada kültürel politikaların önemini aktardılar.

16-18 Mart 2016 Türkiye İnovasyon Haftası İzmir etkinliğinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi’nin katkılarıyla Swissotel Büyük Efes Oteli’nde üniversitelerin Tasarım ile ilgili bölümlerin öğrencilerine yönelik Tasarım Workshop’u düzenlendi.

26 Mart 2016 İzmir Akdeniz Akademisi Yayın Kurulu’nun geliştirdiği, Akdeniz ve İzmir araştırmalarına odaklanmayı hedefleyen Meltem Dergisi’nin yayıma hazırlanma sürecinde Akdeniz’i konuşma ve katkı almak için “Akdeniz’i Konuşuyoruz” başlığı altında ilk toplantı yapıldı.

26 Mart 2016 Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde “Akdeniz’in Kıyısında-Körfezin Değerleri” paneli yapıldı. Moderatörlüğünü Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Güzel Yücel Gier yaptığı panelde Prof. Dr. Bülent Cihangir, Prof. Dr. Mehmet Sıkı, Prof. Dr. Zafer Tosunoğlu, Doç. Dr. Vahdet Ünal, Doç. Dr. Harun Güçlüsoy sunum yaptılar.

26-27 Mart 2016 İzmirKültür Pla+formu Girişimi İzmirKültür İletişim Toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda, Kronovox Archives adına Sarp Keskiner, Apeiron Collektive’den Can Çetin, Altay Ozankan ve Emre Can Bulut, Medya Kulübü’den Çağrı Öner, Oğuz Ediz ve Özgün Er, moda tasarımcısı Mihrican Damba, Müzik-Sev’i temsilen Sirel Ekşi, Tiyatro Medresesi’ni temsilen Nesrin Uçarlar, arkeolog Ahmet Uhri, müzikolog ve müzisyen Aykut Çerezcioğlu, Burak Doğu ile beraber İzmir Ekonomi Üniversitesi Medya ve İletişim öğrencilerinin çıkardığı Universe isimli gazete adına sunumlar yapıldı. Ayrıca İstanbul’dan kültür üreticisi Zeyno Pekünlü ve Afyon Jazz Festivali’ni düzenleyen Hüseyin Başkadem, deneyimlerini ve yol haritalarını paylaştılar.

9 Nisan 2016 Meltem dergisinin yayıma hazırlanma sürecinde Akdeniz üzerine konuşma ve katkı almak için “Akdeniz’i Konuşuyoruz” toplantısının ikincisi yapıldı.

10 Nisan 2016 İzmirKültür Pla+formu Girişimi’nin disiplinlere özgü forumlarından “Kültür İçin Mekan Forumu” yapıldı.

16 Nisan 2016 Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde Üzümün Akdeniz’deki Yolculuğu - I: “Tarih Öncesi ve Antik Çağlarda Üzüm, Bağcılık ve Şarapçılık” konferansı yapıldı. Moderatörlüğünü İzmir Akdeniz Akademisi Tarih Koordinatörü ve Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Alp Yücel Kaya’nın yaptığı konferansta Prof. Dr. Ergün Laflı, “Tarih Öncesi ve Antik Çağlarda Üzüm, Bağcılık ve Şarapçılık”, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Uhri “Üzümün Doğu Akdeniz’deki Uzun Yolculuğu” konularında sunum yaptı.

16-17 Nisan 2016 İzmirKültür İletişim Toplantısı: Alternatif Medya Derneği’ni temsilen Diyar Saraçoğlu, “İzmir Dersi” konulu sunumlarıyla Zehra Akdemir ve Şebnem Gökçen Dündar, Orkestra Şefi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı İbrahim Yazıcı, belgesel film yapımcısı Tahsin İşbilen, Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim görevlisi ve edebiyatçı Emel Kayın, mekan projesi “Kendine Ait Bir Oda”yı anlatmak üzere Esra Okyay ve 3. Dalga Bağımsız Sanat İnisiyatifi adına Gülderen Depas katıldılar. Toplantının şehir dışından konuklarıysa, İstanbul’dan Sulukule Gönüllüleri Derneği adına Cem Avcı ve Kosova / Prizren’den Lumbardhi Vakfı Genel Direktörü Ares Shporta’ydı.

3 Mayıs 2016 Tasarıma Çağrı kapsamında Tasarım Seçici Kurulu tarafından olumlu görüş bildirilene Havra Sokağını Tasarımla Buluşturma Projesi, İzmir Akdeniz Akademisi koordinatörlüğünde uygulanmaya başladı.

5 Mayıs 2016 Havra Sokağını Tasarımla Buluşturma Projesi’nin başlatılmasına yönelik çerçeve toplantısı İzmir Akdeniz Akademisi’nde yapıldı.

15 Mayıs 2016 İzmirKültür Pla+formu Girişimi’nin disiplinlere özgü forumlarından “İzmir’de Sinema ve Video Forumu” yapıldı.

18 Mayıs 2016 İzmir Akdeniz Akademisi koordinatörlüğünde İzmir Kent Değerlerini Koruma ve Geliştirme Derneği, İBB İzmir Tarih Proje Merkezi/Tasarım Atölyesi, Konak Belediyesi, KA Katılım Atölyeleri ve Tasarım Kooperatifi işbirliğinde yürütülen Havra Sokağını Tasarımla Buluşturma Projesi’nin ilk atölye çalışması, Kemeraltı’nda bulunan Küçük Karaosmanoğlu Hanı’nda Havra Sokağı esnafının katılımıyla gerçekleştirildi.

14 Mayıs 2016 Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde, Üzümün Akdeniz’deki Yolculuğu - II: “1980 Sonrası ve Günümüzde Üzüm, Bağcılık ve Şarapçılık” başlıklı konferans yapıldı. Konferansta Prof. Dr. Yaşar Uysal “Dünya Ekonomisindeki Dönüşümler Bağlamında 1980 Sonrası Dönemde Türkiye Tarımında Dönüşüm ve Sultaniye Üzümüne Yansımaları”, Doç. Dr. Alp Yücel Kaya “Kapitalizmin Bunalımı, Bağcılığın Dönüşümü: 2000’li Yıllarda Batı Anadolu’da Üzüm Üreticiliği”, Dr. Hülya Uysal “Türkiye’de Şaraplık Üzüm Üretimindeki Gelişmeler” başlıklarıyla sunum yaptılar.

21 Mayıs 2016 “Akdeniz’in Kıyısında Tarihsel Perspektifte İzmir Körfezi” konulu panel yapıldı. Moderatörlüğünü Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Alp Yücel Kaya’nın yaptığı panelin konuşmacıları: Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy, Prof. Dr. F. Cânâ Bilsel, Doç. Dr. Arife Karadağ, Prof. Dr. Engin Berber oldu.

28-29 Mayıs 2016 İzmirKültür İletişim Toplantısı: Toplantıya belgesel sanatçısı Ekin İdiman, Rokalemon Görsel İşler Ofisi’nden Mert Hüroğlu ve Barışcan Çelik, Karşı Bisiklet adına Aytaç Aksoy ve Gökhan Pirli, Karşı Sanat Merkezi’ni temsilen Ercüment Serpil, Budala Sultan ve Sanatta Görünürlük Festivali hakkında sunum yapmak için Şafak Ersözlü-Bahar Nihal Ersözlü, Tiyatrohane adına Erk Bilgiç katıldılar. Toplantıya şehir dışından Doğan Kitap’ın yayın direktörü Cem Erciyes katıldı.

2-5 Haziran 2016 Uluslararası Börklüce Mustafa Sempozyumu gerçekleştirildi.

Haziran 2016 27-28 Kasım 2014 tarihlerinde İzmir Sanat’ta yapılan Akdeniz Tarihi, Kültürü ve Siyaseti Sempozyumu: Çoğulluğu ve Farklılığı İçeren Bir Birlik Özlemi bildirilerinden oluşan kitap yayınlandı.

13 Haziran 2016 İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi ve Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından birlikte yürütülmesini öngören İzmir İli Biyoçeşitlilik Atlası Oluşturma ve Paylaşma Projesi Protokolü İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından kabul edildi.

14 Haziran 2016 Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde “Akdeniz’in Kıyısında: İzmir Körfezi’nde Deniz Kültürü” başlığıyla yapılan panelin moderatörlüğünü Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Güzel Yücel Gier yaptı. Panele konuşmacı olarak Hasibe Velibeyoğlu, Hakan Kütük, Barış Şendemir ve Murat Kaptan katıldı.

15 Haziran 2016 İzmir Kültür Platformu Girişimi süreli yayını Pla+form bülteninin 3. sayısı yayınlandı.

16 Haziran 2016 Havra Sokağını Tasarımla Buluşturma Projesi’nin ikinci atölye çalışması, Kemeraltı’nda bulunan Küçük Karaosmanoğlu Hanı’nda Havra Sokağı esnafının katılımıyla gerçekleştirildi.

18 Haziran 2016 İzmirKültür Pla+formu Girişimi’nin disiplinlere özgü forumlarından “Tiyatro’da Mekân ve Seyirci Forumu” yapıldı.

23 Haziran 2016 Havra Sokağını Tasarımla Buluşturma Projesi’nin başlatılmasına yönelik çerçeve toplantısının ikincisi İzmir Akdeniz Akademisi’nde yapıldı.

28 Haziran 2016 Havra Sokağını Tasarımla Buluşturma Projesi’nin üçüncü atölye çalışması, Kemeraltı’nda bulunan Küçük Karaosmanoğlu Hanı’nda gerçekleştirildi.

Temmuz 2016 Zeytinin Akdeniz’deki Yolcuğu başlığı altında 2015 yılı içerisinde yapılan dört konferansın bildirileri yeniden düzenlenerek Zeytinin Akdeniz’deki Yolcuğu Konferans Bildirileri adıyla kitap olarak yayınlandı.

Temmuz 2016 27-28 Kasım 2014 tarihlerinde İzmir Sanat’ta yapılan “Akdeniz Tarihi, Kültürü ve Siyaseti Sempozyumu: Çoğulluğu ve Farklılığı İçeren Bir Birlik Özlemi” bildirilerinden oluşan kitap, İngilizce olarak yayınlandı.

Temmuz 2016 24 Ekim 2009 tarihinde yapılan İzmir vizyonunun geliştirildiği, İzmir Akdeniz Akademisi’nin kurulmasının fikrinin ortaya çıktığı İzmir Kültür Çalıştayı’nın konuşmalarını, sonuçlarını ve yansımalarını içeren ve 2010 yılında Türkçe olarak yayınlanan kitap, İngilizce olarak yeniden yayınlandı.


    Kronoloji